Sâmbătă, 29 iunie 2024, pentru comunitatea catolică din Bacău a fost un moment de mare bucurie: hramul măreței biserici „Sfinții Apostoli Petru și Paul”.
Îmbrăcată în haine de sărbătoare, biserica i-a primit pe credincioșii din Bacău, dar și pe pelerinii veniți de mai departe sau de mai aproape, dornici să cinstească cele două coloane ale Bisericii, sfinții apostoli Petru și Paul.
Mulțimea de credincioși s-a îndreptat cu bucurie, cu mult timp înainte de a începe celebrarea, dornică să participe la sfântul Rozariu sau să se pregătească curățind sufletul de tot ceea ce îi putea separa de Isus prin sfânta spovadă.
Sunetul clopoțeilor care anunța începutul celebrării, primele acorduri ale orgii clasice, a instrumentiștilor, a cântării intonate de corul parohiei, au sporit emoția de pe chipurile participanților la Sânta Liturghie. Bucurie și emoție a fost pentru credincioși și pentru că l-au avut în mijlocul lor pe PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iasi, pe părintele Benone Lucaci, paroh și decan de Bacău Centru, dar și pe preoții vicari, colaboratori și pensionari ce activează în parohie, cât și un număr impresionant de preoți invitați.
La începutul celebrării, părintele paroh și decan de Bacău Centru a adresat salutul de bun venit tuturor celor prezenți la sărbătoare.
PS Petru Sescu a transmis salutul PS Iosif Păuleț, îndemnând comunitatea să ceară haruri prin mijlocirea celor doi apostoli, Petru și Paul, luându-le exemplu de trăire a credinței.
Cuvântul lui Dumnezeu a prins viață în sufletele tuturor prin lecturile proclamate de credincioși.
Mesajul evanghelic a fost vestit de pr. Egidiu Condac.
Prin cuvântul de învățătură, pr. Cristinel Fodor, director spiritual la Seminarul mare din Iași, a evidențiat misiunea de pescari, „pescari de oameni”, misiune încredințată de Isus apostolilor. După trei ani de pescuit, Isus după ce s-a înălțat la cer, nu a lăsat Biserica fără corabie, fără pescari ci a încredințat năvodul apostolilor și urmașilor lor, episcopii și preoții, spre a-i aduce la mântuire pe cât mai mulți. La fel ca și pe apostoli, Isus ne cheamă și pe noi la această vocație, ne cheamă să fim pescari, să-l urmăm și chiar dacă este greu, să ne încredințăm lui, să îi cerem ajutorul, să dăm cu răbdare mărturie despre Dumnezeu, despre iubirea lui zi de zi în familie, pe stradă, la locul de muncă, în orice moment cu multă responsabilitate, jertfă și sacrificiu, în orice moment, acolo unde sunt oameni, și în mod special, copii. Cei mai mulți s-au convertit și au venit la biserică datorită exemplului de trăire a credinței oamenilor.
Prin rugăciunea credincioșilor comunitatea a invocat de la Dumnezeu harurile pentru a-și trăi credința asemenea sfinților Petru și Paul.
Darurile oferite la altar au simbolizat misiunea împlinită de sfinții apostoli și transmisă Bisericii.
Solemnitatea hramului a fost sporită de cântările alese susținute de corul parohiei care s-a pregătit cu mult timp înainte sub îndrumarea plină de măiestrie a domnului dascăl Petru Carol Bolog și a domnului organist Alexandru Salahoru. Intonarea cântărilor liturgice cu multă dăruire i-au determinat și pe credincioși să se alăture lor.
Aranjamentele florale și ornarea bisericii i-au făcut pe toți să simtă însemnătatea acestei celebrări.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele decan Benone Lucaci, a menționat importanța acestei sărbători, exemplul de credință și curaj al apostolilor Petru și Paul, pescari de oameni, i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru această sărbătoare, sfinților Petru și Paul, mijlocitorii acestei biserici, PS Petru Sescu, părintelui predicator, preoților concelebranți, părinților vicari, corului, feciorilor de biserică, surorilor, voluntarilor, lectorilor, tuturor celor care s-au implicat în a face ca această să fie cât mai frumoasă și să aducă roade în inimile participanților, dar și tuturor credincioșilor prezenți în biserică, dar și prin intermediul mass-media.
În încheiere, Excelența Sa Petru Sescu a oferit binecuvântarea arhierească dar nu înainte de a-și exprima bucuria de a participa la hramul acestei comunități, urându-le un La mulți ani celor care poartă numele sfinților Petru și Paul, dar și sărbătoare binecuvântată întregii comunități.
Credincioșii prezenți la marea sărbătoare au plecat îmbogățiți sufletește, hotărâți să fie „pescari de oameni” în cuvânt și faptă, cu răbdare și iubire asemenea sfinților apostoli Petru și Paul.