Cercetașii sunt gata oricând!
Cercetăşia este o mişcare educativă a copiilor şi tinerilor, bazată pe voluntariat, cu caracter apolitic, deschisă tuturor, fără deosebire de naţiona-litate, rasă, sex, credinţă sau condiţie socială, în concor-danţă cu principiile şi me-toda Scout. Programele desfăşurate sunt activităţi progresive şi stimulative, bazate pe interesul participanţilor, incluzând jocuri, cunoştinţe practice utile şi servicii în folosul comunităţii, desfăşurate, în general, în natură. Cercetășia are un pilon foarte intens de valori, prin lege și promisiune, legea în 10 puncte și de-asemenea cele 3 principii ale cercetășiei: principiul spiritual, prin care fiecare cercetaș își trăiește credința și o respectă pe a altuia, principiul social, prin care cercetașul face o faptă bună zilnic și ajută Aproapele și principiul personal, prin care un cercetaș face tot posibilul să devină un om mai bun în fiecare zi.
Fondatorul mișcării este Robert Stephenson Smyth Baden-Powell Baden-Powell of Gilwell născut la Londra pe 22 februarie 1857 sau cunoscut cu prescurtarea Lordul Baden Powell – BP.
Știați că:
- În 1912 apăreau primele grupuri de cercetaşi români (Blaj, Braşov, Bucureşti) pentru ca în 1914, datorită activităţii lor creative, să ia fiinţă “Asociaţia Cercetaşii României”, recunoscută oficial.
- În timpul Primului Război Mondial, cercetaşii români au dat o mână de ajutor în spatele liniei frontului, fiind prezenţi acolo unde era nevoie, înlocuind sanitari, curieri, telegrafişti. În memoria celor ce au murit atunci, la Tecuci a fost ridicat un monument, singurul din lume dedicat cercetaşilor.
- În 1922 Asociaţia Cercetaşii României devine membru fondator al Organizaţiei Mondiale a Mişcării Cercetăşeşti. În 1937, anul desfiinţării sale, Organizaţia se afla peste tot unde era nevoie de ajutorul ei.
- In anul 1915 sunt atestate primele grupuri de cercetași în Bacău, Onești, iar din anul 1991 până în prezent suntem activi în parohia noastră.