Consiliul pastoral parohial

Natura Consiliului Pastoral Parohial

   Consiliul Pastoral parohial este organismul de programare și de coordonare a întregii acțiuni pastorale a parohiei, în vederea evanghelizării, a sfințirii și a slujirii caritative a întregii comunități și a fiecărui creștin în parte.

Misiunea Consiliului Pastoral Parohial

   Consiliul pastoral parohial are misiunea de a promova activitatea pastorală a parohiei, de a individualiza problemele, de a proiecta și a verifica inițiativele, în comuniune cu întreaga biserică, în special în baza indicațiilor consiliului pastoral diecezan.

   În mod deosebit CPP are misiunea de a stimula participarea tuturor celor botezați pentru rezolvarea diferitelor probleme ale parohiei, pentru promovarea unei prezențe cât mai active a Bisericii în viața tuturor membrilor parohiei și a întregii comunități.

  Competenţa Consiliului pastoral, per se, se extinde la toată viaţa pastorală a parohiei. El tratează despre activităţile şi iniţiativele pastorale parohiale, le studiază, face proiecte şi le verifică în concretizarea lor. În calitate de organism eclezial de participare este necesar ca membrii Consiliului să fie activi în Biserica locală, să se angajeze deplin în funcţia lor de consilieri, să fie ascultaţi şi apreciaţi pentru colaborarea lor, chiar dacă părerea lor are numai o valoare consultativă. Consiliul pastoral reprezintă întreaga comunitate parohială în unitatea credinţei, în bogăţia carismelor şi în varietatea slujirilor; înseamnă comuniunea parohului cu întregul Popor al lui Dumnezeu şi invers; facilitează şi garanteazăresponsabilitatea tuturor membrilor parohiei la viaţa Bisericii şi la misiunea sa în lume.

   Precizăm că prin Consiliul pastoral parohial nu se intenţionează construirea unei noi Biserici diferită de aceea întemeiată de Cristos însuşi, nu se urmăreşte aşa-zisa “democratizare” a Bisericii şi respingerea ierarhiei sale. Consiliul pastoral este o propunere pastorală serioasă, constructivă, pentru a da mai multă viaţă actualelor parohii, ajutându-le, prin aportul efectiv allaicilor, să iasă dintr-o inerţie progresivă. În acest fel, christifideles laici devin în mod concret subiecţi responsabili ai misiunii Bisericii, pentru ca fiecare comunitate creştină să fie loc de mântuire şi de sfinţire pentru membrii săi şi semn al prezenţei lui Cristos, Mântuitorul lumii.

   În gândirea Bisericii este considerat foarte important ca şi în parohii să existe şi să lucreze consiliul pastoral parohial. Consiliile pastorale parohiale sunt şcoli care educă la simţul şi la slujirea comuniunii şi contribuie – în măsura naturii lor şi a finalităţilor lor – nu numai la crearea unei mentalităţi noi, ci şi la construirea realităţii şi la revelarea fizionomiei Bisericii conciliare.

   Consiliul pastoral parohial, prezidat de paroh, este organismul în care credincioşii, împreună cu aceia care participă la grija pastorală a parohiei, îşi aduc ajutorul lor la promovarea activităţii pastorale (cf. can. 536). Consiliul pastoral parohial trebuie să fie format în aşa fel încât tot poporul lui Dumnezeu să fie, pe cât posibil, reprezentat. În jurul parohului, care este prin drept preşedintele, se adună atât reprezentanţii comunităţilor călugăreşti şi ai asociaţiilor şi grupurilor existente în parohie, cât şi membrii aleşi de comunitatea parohială. Membrii consiliului pastoral parohial trebuie să fie credincioşi care trăiesc în comuniune deplină cu Biserica Catolică şi se remarcă prin credinţă statornică, un comportament exemplar, practică religioasă, prudenţă şi spirit de slujire.

   Îndatorirea principală a consiliului pastoral parohial este de a-şi da seama de întreaga angajare pastorală a comunităţii, a elabora un plan pastoral parohial şi a fi ca un centru de animare şi de stimulare pentru ca acel program să fie dus la îndeplinire. Planul pastoral parohial trebuie să fie redactat studiind situaţia pastorală a parohiei, necesităţile sale, posibilităţile sale şi slujirile care trebuie realizate, cu o atenţie constantă la toate orientările şi propunerile Bisericii diecezane.

   Deoarece consiliul pastoral parohial este organismul care exprimă şi realizează mai bine participarea comunitară la viaţa şi la edificarea comunităţii ecleziale, poate să fie obligatorie constituirea sa în fiecare parohie a diecezei. Atunci când parohia are dimensiuni care nu permit constituirea consiliului pastoral parohial, se poate studia posibilitatea constituirii unui consiliu pastoral interparohial sau decanal.

2022

Proces verbal,

   Încheiat azi, 23 februarie 2023, în cadrul şedinţeia Consiliului Pastoral al parohiei (CPP) „Sf. Nicolae” Bacău, ce a avut loc în aula „Sf. Tereza a Pruncului Isus” din parohie.

Ordinea de zi:

1) retrospectiva activităţilor parohiale de la ultima şedinţă CPP;

2) informaţii, propuneri cu privire la Misiunile Populare;

3) diverse.

  După momentul de rugăciune, părintele paroh Benone Lucaci a adresat un salut de bun venit tuturor membrilor CPP, mulţumind pentru răspunsul prompt al membrilor de a participa la şedinţă amintindu-le, dar, dacă situaţia o cere, vor fi şi întâlniri extraordinare ale CPP, care consultă, propune, dezbate.

   Ca şi punct prioritar pe ordinea de zi părintele decan a accentuat câteva precizări cu privire la Misiunile populare: ce sunt, de ce se realizează, la ce timp. Biserica recomandă să fie realizate la o anumită perioadă de timp pentru a fi trăite la o intensitate maximă pentru ca astfel să îşi atingă scopul, acela de a reînnoi viaţa spirituală a credincioşilor parohiei, de a o face să crească. De asemenea părintele prezintă programul provizoriu al perioadei de misiuni populare, ce se vor desfăşura pe parcursul unei zile şi care constă în: meditaţii, cateheze, Sf. Rozariu, Calea Sf. Cruci, rozariul Divinei Îndurări, spovezi, îndrumări spirituale, Lectio Divina.

   De asemenea, animarea sfintelor Liturghii să se realizeze cu implicarea grupurilor din parohii în mod special: miercuri seara – grupul MAGNIFICAT, joi seara – Corul Mare, vineri seara – Grupul Tinerilor, sâmbătă seara – Grupul Copiilor, iar Duminică la sf. Liturghie de la ora 10.30 să fie implicaţi membri din toate grupurile şi asociaţiile parohiei.

   Ca şi o recomandare în aceste zile este ca fiecare să aibă inima deschisă pentru ca si slujirea şi implicarea să dea roade cât mai multe, cât mai mari.

   Ca şi propuneri din partea membrilor participanţi ai CPP pentru aceste zile în primul rând o implicare la nivel de organizare: curăţenie, prezenţă, participare  activă, desigur în funcţie de timpul disponibil, la toate momentele propuse.

   Doamna Lucica Botoşanu cere sprijinul tuturor grupurilor, asociaţiilor în vederea implicării în curăţenie. Fiecare reprezentant va trebui să prezinte  propunerea grupurilor pe care le reprezintă iar in urma discuţiilor din grupe să fie transmise doamnei rezultatele (numărul persoanelor care doresc şi pot să ajute la curăţenie).

   Domnul Laurenţiu, reprezentantul grupului Feciorilor de Biserică, propune să se cureţe Luminatorul din Biserică urmând ca ulterior să se vină cu propuneri în schimbarea lui cu un material mai rezistent, mai calitativ.

   Propunerile legate de partea liturgică să fie adresate părintelui Daniel Tală care se va ocupa in mod special de aceasta.

   Pregătirea lecturilor, a cântecelor de la celelalte Sfinte Liturghii (6.30, 7.30, 8.30), animarea Laudelor, a Căii Sfintei Cruci de vinerea dimineaţă să se  realizeze conform programului obişnuit.

   Domnul Adrian Roşu propune cu privire la prezentarea programului Misiunilor Populare întregii comunităţi să fie realizată o iconiţă pe spatele căreia să se afişeze programul zilelor de Misiuni Populare.

   Se realizează un feedback cu privire la activităţile propuse şi desfăşurate în cadrul comunităţii de la ultima şedinţă CPP, animate de diferitele grupări din parohie.

   Cu privire la începutul pregătirii copiilor pentru primirea sacramentului Euharistiei, dar şi pentru primirea sacramentului Mirului, de la începutul anului şcolar, respectiv din toamnă este un aspect pozitiv în viaţa Bisericii, deoarece se doreşte şi se susţine implicarea acestora la Sf. Liturghii, momente liturgice dar şi la celelalte momente de formare, de recreere, pentru a-i sprijini în formarea lor spirituală alături de ceilalţi membri ai familiei. Este nevoie de o mai mare susţinere a implicării lor într-o manieră diversificată în activităţile desfăşurate pentru a fi din partea lor o participare activă şi susţinută în apropierea copiilor de Biserică. (copiii de azi – tinerii de mâine, tinerii de azi – adulţii de mâine)

   Grupul Familiilor tinere deşi la început cu o participare mai timidă, a început să crească în dorinţa de a se forma şi pe plan spiritual, pentru ca astfel să susţină şi să se implice mai activ în viaţa Bisericii, pentru a fi mai puternici în momentele de încercare. Una din temele propuse pentru a fi tratate este face referire la impactul ecranelor în viaţa tuturor.

  Cu privire la activitatea desfăşurată de grupul MAGNIFICAT, în perioada 8-10 februarie, la Luncani, ecourile sunt pozitive, seminarul fiind apreciat, bine primit. De asemenea propune un nou seminar de a face experienţa iubirii lui Dumnezeu, dar în acelaşi timp propune cursuri şi la nivel de tineri şi copii.

   Domnul Carol Bolog mărturiseşte că a fost o experienţă nouă, cu o implicare deschisă din partea tuturor şi doreşte o mai mare implicare a familiilor tinere în activităţile parohiei, desigur toţi au probleme, dar împărtăşindu-le şi conştientizând că îl ai alături pe Dumnezeu le vei depăşi şi vei realiza că eşti susţinut în astfel de momente.

   Doamna Florentina precizează că astfel de activităţi fac bine familiilor care descoperă şi înţeleg în astfel de momente de formare că este necesar să îl pui pe Dumnezeu în centrul activităţilor zilnice.

   Pentru grupul familiilor tinere acum este câte o întâlnire pe lună, dar dacă se vede interes se va propune un număr mai mare de participări.

   Cu privire la propunerea de activităţi în sprijinul susţinerii implicării persoanelor în vârstă în ceea ce privişte socializarea, susţinerea lor în diferitele momente ale vieţii, ideea a pornit de la existenţa oratoriilor în străinătate puse la dispoziţia persoanelor în vârstă unde aceştia se aduna, se roagă, socializează, etc. Răspunsul acestora cu privire la participare a fost sub aşteptări, dar indiferent de câţi vor veni, întâlnirea tot va avea loc  o dată pe lună.

   Cu privire la seria de întâlniri lunare ale căror activităţi sunt realizate de Academia „Petru Tocănel” ce se desfăşoară în sala mare de la subsolul bisericii „Sfinţii Petru şi Paul”, ecourile sunt pozitive, iar participarea activă. Doamna Maricica Ursache precizează importanţa acestor activităţi impactul pozitiv,

   Catehezele pentru adulţi, desfăşurate duminica după sf. Liturghie de la ora 10.30, sunt importante pentru viaţa spirituală a Bisericii, tot mai mulţi doritori participând cu interes şi în mod activ la întâlniri. Vor continua prin studiul Cuvântului lui Dumnezeu, dar şi prin realizarea de momente de rugăciune cu Biblia, Lectio Divina, momente de formare cu posibilitatea de a pune întrebări si de a aprofunda Cuvântul lui Dumnezeu în viaţa fiecăruia cu impact pozitiv asupra formării spirituale.

   Domnul dirijor Turea Gheorghiţă propune ca fiecare reprezentant să prezinte în grupurile din care fac parte despre participarea la cor, să încurajăm dorinţa celor ce doresc să facă parte din cor. Nu trebuie adresate doar critici la adresa coriştilor, ci trebuie avut răbdare. Schimbările dese nu ajută în edificarea corului.

    Se propune să se facă anunţuri, să se vorbească la sfintele Liturghii despre misiunea spirituală a cântării în cadrul celebrărilor Liturgice pentru a trezi astfel dorinţa persoanelor de a se implica în cor printr-o participare activă.

   Cu privire la schimbarea sfintei Liturghii a tinerilor de dimineaţă, seara se propune de a-i întreba pe aceştia cum doresc.

   De asemenea, Părintele Benone Lucaci recomandă să se vină cu sugestii, propuneri cu privire la desfăşurarea activităţilor ce vin în sprijinul creşterii spirituale ale parohiei.

   Ca şi temă rămâne de a organiza la nivel parohial un grup de voluntari prin care să se vină în ajutorul persoanelor vulnerabile.

   Părintele paroh mulţumeşte tuturor participanţilor pentru răspunsul afirmativ la chemarea de a face parte din CPP, pentru implicare.

  Drept pentru care s-a încheiat prezentul proces-verbal.

Prof. Loredana Cojan

2023

Proces verbal,

Încheiat azi, 22 septembrie 2023, în cadrul şedinţei Consiliului Pastoral al parohiei (CPP) „Sf. Nicolae” Bacău, ce a avut loc în aula „Sf. Tereza a Pruncului Isus” din parohie.

Ordinea de zi:

1) citirea şi semnarea procesului verbal al şedinţei anterioare a CPP;

2) retrospectiva activităţilor parohiale pentru anul pastoral 2022-2023;

3) citirea scrisorii pastorale a PS Iosif Păuleţ pentru noul an pastoral;

4) diverse.

După momentul de rugăciune, părintele Anton Tancău a adresat un salut de bun venit tuturor membrilor CPP, prezentându-le ordinea de zi.

Părintele Daniel Tală a  dat citire procesului verbal al ultimei şedinţe a CPP pentru a actualiza informaţiile, proiectele, propunerile cu privire la activităţile parohiale şi realizarea lor.

Părintele Claudiu Doboș a dat citire scrisorii pastorale a PS Iosif Păuleţ adresată tuturor credincioșilor pentru noul an pastoral, 2023-2024, ce va începe duminică 24 septembrie şi va avea ca temă „BISERICA, FAMILIA LUI DUMNEZEU”. 

Părintele decan, Benone Lucaci, aminteşte că procesul verbal poate fi găsit pe site-ul parohial, la rubrica Consiliul Pastoral Parohial, pentru a putea fi consultat de toți membrii parohiei.

Ca împliniri și realizări ale anului pastoral anterior, 2022-2023, cu ecouri pozitive au fost întâlnirile lunare realizate de Academia „Petru Tocănel”, întâlnirea lunară a familiilor tinere, realizarea unor pelerinaje în afara ţării.

Cu privire la grupul familiilor tinere se doreşte o creştere a numărului participanţilor la întâlnirile propuse. Este un grup frumos, dar şi parohia este mare. Pentru momentele de formare se vor dezbate teme diverse care să vină în sprijinul lor, pentru a identifica soluţii împreună în momentele mai grele.

De asemenea, s-a realizat un feedback asupra activităţilor propuse şi desfăşurate în cadrul diferitelor grupuri din parohie de la ultima şedinţă a CPP.

Domnul Roşu Adrian transmite aprecieri din partea unor persoane cu privire la panourile cu cercetarea cugetului puse în preajma confesionalelor.

La capitolul sugestii/propuneri:

– grupul persoanelor vârstnice și-a oferit disponibilitatea de a vizita și persoanele bolnave sau singure care nu se pot deplasa, pentru a le ajuta la cumpărături sau alte servicii.

– a revenit în discuție dorința înființării unui grup de voluntari, care să se implice în diferite activități atunci când situaţia o cere. Membrii ar putea fi și din celelalte grupuri prezente în parohie.

Cu acest grup al Voluntarilor se doreşte a trăi CARITATEA în Biserică, aşa cum a făcut-o Isus şi o cere tuturor celor care îl urmează, în a trăi prin fapte iubirea faţă de Dumnezeu prin aproapele.

– pentru grupul persoanemor în vârstă, întâlnirile s-au stabilit o dată pe lună: ca propunere de început – să fie în a treia joi din lună. 

– se propune ca la o perioadă de timp să vină un psiholog să prezinte teme la diferitele grupuri din parohie care doresc, prin care să sprijine pe cei care trec prin diferite momente de încercare.

– o altă propunere face referire la momentele trăite în diferite pelerinaje realizate de credincioşii parohiei. Impresiile participanţilor să fie făcute cunoscute tuturor, mai ales celor care nu pot participa, pentru ca astfel bucuria spirituală trăită să ajungă la toţi.

– în privința înscrierii pentru pelerinajele realizate la nivel parohial, propunerea este să se dea prioritate la înscriere credincioşilor parohiei, iar apoi lista să fie extinsă şi la alte persoane.

– se dorește realizarea unui curs pentru lectori, care se va finaliza cu instituirea lectorilor. Pentru înscriere şi participare la acest curs este important să fie identificate în grupurile parohiei acele persoane care doresc să proclame Cuvântul lui Dumnezeu.

– tânăra Bianca Martin a propus să se promoveze la nivel parohial participarea la pelerinajului absolvenţilor ce va avea loc pe 21 octombrie, la Cacica. 

– o altă propunere este ca pentru perioada Adventului şi a Postului Mare să fie un părinte care să mediteze cuvântul lui Dumnezeu să fie în folosul şi sprijinul spiritual al tuturor credincioşilor să fie pregătiţi pentru a trăite eficient sărbătorile.

– o altă propunere este ca să se facă seara după sfânta Liturghie Vesperele. Deocamdată se poate începe în cadrul Adoraţiei.

– doamna Lucica Botoşanu propune să se realizeze un grup al voluntarilor pentru a face curăţenie în biserică odată pe lună. Fiecare reprezentant va trebui să prezinte propunerea grupurilor pe care le reprezintă iar in urma discuţiilor din grupe să fie transmise doamnei numărul persoanelor care doresc şi pot să ajute la curăţenie. De asemenea propune să fie schimbate unele icoane care se folosesc la înmormântări, pentru că sunt deteriorate.

Părintele decan, Benone Lucaci, prezintă tabelul cu preoţii responsabilii ai diferitelor grupuri şi activităţi din parohie. Pentru a fi mai uşor de vizualizat, acesta va fi afișat pe site-ul parohiei, pe pagina de Facebook a parohiei, dar şi la afișierul de la intrările din biserică.

Grupul terţiarilor, reprezentat de doamna Biro Ana, doreşte să fie şi el implicat ca grup parohial în activităţi.

Părintele decan recomandă ca fiecare grup să realizeze un „grup de whatsapp” pentru a se comunica mai uşor toate informaţiile şi ca toată lumea să aibă acces în timp util la ele.

Revista „Biserica şi viaţa”, din motive întemeiate, va apărea trimestrial.

A apărut o schimbare în corul tinerilor, care va fi coordonat ca dirijor de domnul Eduard Bürga, la orgă fiind în continuare domnul Carol Bolog.

Părintele decan Benone Lucaci, precizează despre catehezele pentru adulţi, că vor fi reluate, dar cu program din octombrie până la începutul lunii mai. Ele se vor desfăşura tot duminica după Sf. Liturghie de la ora 10.30. Aceste momente vor fi axate pe studiul Cuvântului lui Dumnezeu, iar mai apoi vor avea loc momente de rugăciune cu Biblia, Lectio Divina, momente de formare cu posibilitatea de a pune întrebări si de a aprofunda Cuvântul lui Dumnezeu în viaţa fiecăruia, care vor avea impact pozitiv asupra formării spirituale. Este hrana necesară pentru suflet şi este păcat să nu fie dată tuturor.

Părintele Octavian Sescu face un apel la cadrele didactice cu privire la anunţul pentru înscrierea la primirea Sfintei Împărtăşanii, de a identifica acei copii ai parohiei care ar trebui să se înscrie, sau poate chiar mai mari care nu au primit din diferite motive Sfânta Împărtăşanie şi de a-i îndemna să se înscrie, lista s-a deschis.

De asemenea, se recomandă să fie îndemnaţi copiii, adolescenţii şi tinerii să participe la activităţile propuse pentru ei. Din această toamnă grupul copiilor va fi împărţit în două: al copiilor şi al adolescenţilor, cu activităţi specifice fiecărei categorii.

Părintele Benone Lucaci, în acest nou an pastoral ce are ca temă „Biserica Familia lui Dumnezeu”, le urează tuturor mult succes, o implicare cât mai activă,  conştienţi fiind că fiecare avem o responsabilitate în această familie. Recomandă, de asemenea, să se vină cu sugestii, propuneri cu privire la desfăşurarea activităţilor ce vin în sprijinul creşterii spirituale a enoriaşilor parohiei.

Părintele paroh mulţumeşte tuturor participanţilor pentru răspunsul afirmativ la chemarea de a face parte din CPP și pentru dăruire.

Drept pentru care s-a încheiat prezentul proces-verbal.

Prof. Loredana Cojan