You are currently viewing Academia „Petru Tocănel” – 25 Februarie 2025

Privește trecutul cu recunoștință, trăiește prezentul cu entuziasm, îmbrățișează viitorul cu speranță

de pr. Alexandru Olaru, OFMConv.

    Marți, 25 februarie a.c., în parohia „Sfântul Nicolae” s-au reluat întâlnirile lunare organizate de Academia „Petru Tocănel” din Cadrul Institutului Teologic Franciscan din Roman, în colaborare cu parohia din Centru. De această dată, tema întâlnirii a fost „Virtuțile teologale”, despre care Papa Francisc a discutat în ultima vreme în audiențele sale de miercuri.

     Invitatul special din această lună a fost domnul prof. univ. dr. Ioan Alexandru Tofan, profesor de filosofie la Facultatea de Filosofie și Științe Sociale Politice din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, iar moderator a fost pr. Alexandru Olaru, OFMConv., secretar și guardian la Institutul Teologic din Roman.

     Plecând de la mirarea specifică filosofului, în special de la cea a lui Aristotel, „cine sunt eu”, a continuat cu ideea că omul, în fragilitatea sa nu ar fi menit să existe fără puterea sufletească pe care am primit-o de la Dumnezeu. De aceea, suntem invitați să îl luăm ca model pe Cristos în viața noastră pământească punând în practică cuvântul său, adică Evanghelia pe care s-o asumăm prin trăirea credinței a speranței și a iubirii. Aceste virtuți teologale sunt esența Evangheliei pe care le-au pus în practică încă de la începutul istoriei Bisericii sfinții părinți monahi, călugării cenobiți și anahoreți, care la rândul lor au scris și au învățat prin scrierile lor (Scrierile Sfinților Părinți, Patericul Mare sau Patericul Egiptean, precum și scrierile medievale ale Sfântului Francisc de Assisi), toate care ne vorbesc despre această înțelepciune a lui Dumnezeu pe care trebuie să o cunoaștem și să o asumăm în viața noastră de creștini.

     După această introducere sapiențială a sfinților părinți din primele veacuri cât și a celor din secolul trecut cum ar fi Nicolae Steinhardt în Jurnalul fericirii. Manuscrisul de la Rohia, care vorbește despre fericire în urma suferințelor trăite în pușcărie, sau ale Papei Benedict al XVI-lea care prin scrierile sale ne-a indicat cum să asumăm mai bine Evanghelia lui Cristos în viața noastră de zi cu zi. Prin punerea în practică a acestor trei virtuți: credința, speranța și iubirea, putem să depășim altfel dificultățile vieții, ajutându-ne, de exemplu, și de umorul și politețea umană care pot însoți foarte bine iubirea față de aproapele. Mai concret, cum putem să punem în practică această iubire, slujindu-l pe cel nevoiaș sau chiar respectând creaturile lui Dumnezeu, așa cum evidențiază foarte bine Papa Francisc în documentul Laudato sì.

     Cu acest paralelism între virtuțile teologale și acele aspecte filosofice dar și practice ale vieții umane, care se pot îmbina în viața noastră de creștin, pentru a trăi trecutul cu recunoștință, prezentul cu entuziasm și a îmbrățișează viitorul cu speranță, a încheiat conferința sa, domnul prof. Ioan Alexandru Tofan, căruia îi mulțumim din suflet.