„Toate popoarele, bateţi din palme, aclamaţi-l pe Dumnezeu cu strigăte de bucurie!” (Psalmul 47,2)
Duminică, 30 iunie 2024, biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Paul” din Bacău a fost din nou în sărbătoare, datorită aniversării unor cifre semnificative de ani de la hirotonire pentru mai mulţi episcopi şi preoţi, şi a împlinirii a 35 de ani de la inaugurarea casei parohiale.
Cu această ocazie a fost dezvelită placa memorială a părintelui Ştefan Erdeş, ctitorul casei parohiale şi al bisericii mari, apoi au fost binecuvântate spaţiile pastorale ale subsolului, proaspăt renovat şi a fost celebrată o Sfântă Liturghie de mulţumire.
Sărbătoarea a început cu adoraţia euharistică de la ora 17.00 şi a continuat la subsolul bisericii, unde credincioşii parohiei au avut bucuria de a-i primi în mijlocul lor pe ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop şi Mitropolit de Bucureşti şi pe PS Iosif Păuleţ, Episcop de Iaşi, alături de preoţii parohiei şi de alţi preoţi invitaţi.
În cuvântul de deschidere, părintele decan, Benone Lucaci a mulţumit şi a urat bun-venit tuturor celor care au binevoit să participe la acest eveniment deosebit pentru comunitatea noastră. Apoi l-a rugat pe Dumnezeu să îi răsplătească pe toţi binefăcătorii care au făcut posibilă această lucrare: domnul Laurenţiu Ficău, patron al firmei de construcţii FIALD Imobiliare; domnul Eusebiu Guţu, patron al firmelor PAMBAC şi NITRAMONIA, domnul Valentin Sumanaru, patron al firmei MOLDOGLAS, Primăria şi Consiliul Local Bacău, enoriaşii parohiei, multe persoane care au oferit mai mult sau mai puţin, dar din inimă, dar şi mulţi binefăcători care au preferat să rămână anonimi. Apoi părintele Benone a amintit faptul că după încheierea Sfintei Liturghii şi a Concertului, cei care s-au implicat în mod deosebit sau au adus o contribuţie specială la renovarea spaţiilor de la subsol, vor primi din partea PS Iosif Păuleţ diplome de recunoştinţă şi o medalie deosebită cu primul episcop al Diecezei de Iaşi, Nicolae Iosif Camilli.
După rugăciunea de binecuvântare a subsolului a urmat celebrarea Sfintei Liturghii, prezidată de ÎPS Aurel Percă, care ne-a îndemnat încă de la început să ne bucurăm şi să-l aclamăm pe Dumnezeu pentru că este o liturghie specială, o liturghie în care îi mulţumim lui Dumnezeu pentru că a deschis inimile multora pentru a realiza lucruri frumoase pentru biserica noastră. În mod cu totul deosebit l-a amintit pe ctitorul acestei măreţe biserici, părintele Ştefan Erdeş şi pe toţi colaboratorii care i-au fost alături de-a lungul anilor, cu toate îmbunătăţirile aduse ulterior de părintele decan Isidor Dâscă, iar acum cu această ultimă intervenţie a părintelui decan şi paroh, Benone Lucaci. Un alt motiv de mulţumire şi recunoştinţă, invocat de Excelenţa Sa, a fost cel pentru anii de preoţie, împliniţi în acest sfârşit de lună, de o mare parte dintre preoţi.
Un salut deosebit a adus şi celor care urmăresc Sfânta Liturghie prin intermediul Angelus TV în colaborare cu Radio Ercis Fm, subliniind faptul că lauda noastră se întinde astfel în toată ţara, în toate diecezele, fiind atât de frumos că această mare familie a lui Dumnezeu, care este Biserica Catolică se uneşte acum în jurul altarului pentru a aduce jertfa supremă a Euharistiei. Cu acest gând s-a continuat Sfânta Liturghie.
La predică, părintele Alois Bulai, a evocat cu multă căldură, imaginea şi personalitatea părintelui decan Ştefan Erdeş, cu care, spunea el, „am colaborat nu ca şi cum ar fi fost un paroh, ci ca şi cum ar fi fost tata” şi ne-a îndemnat să îl păstrăm în memorie „ca pe cel care a construit comunitatea, e adevărat, şi zidurile, dar a construit comunitatea… Dacă în seara aceasta suntem aici o comunitate atât de frumoasă, şi gândiţi-vă că mai sunt câteva comunităţi aici în Bacău, se datorează faptului că el a stat cu braţele deschise şi i-a primit pe toţi”.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh a luat cuvântul şi a vorbit despre fericirea de a fi în casa Domnului, pentru a-l lăuda pe Dumnezeu, nu pentru că noi i-am construit o casă ci pentru că El vine să locuiască în casa inimii noastre, iar noi trebuie să îi mulţumim şi să îi fim recunoscători. Totodată a subliniat faptul că prin această celebrare s-a adus un omagiu pios părintelui Ştefan Erdeş şi celor care au fost înaintea noastră şi au construit comunitatea vie.
În semn de mulţumire şi de preţuire pentru ei şi pentru toţi cei prezenţi, i-a invitat să participe, imediat după Sfânta Liturgihie, la Concertul de orgă şi solo organizat special pentru acest frumos eveniment.
La încheierea Sfintei Liturghii, Excelenţa Sa, ÎPS Aurel Percă, a oferit binecuvântarea sa arhierească, dar nu înainte de a-i felicita pe toţi credincioşii parohiei pentru că sunt o comunitate vie, dinamică, numeroasă, cu multe reverberaţii peste hotarele parohiei şi ale diecezei, şi ne-a îndemnat să rămânem mereu credincioşi buni şi să dăm cea mai frumoasă mărturie, a Evangheliei vii pe care o trăim şi o vestim!
A urmat apoi Concertul de orgă şi solo, care a avut un repertoriu cu piese dintre cele mai renumite. La orgă a cântat doamna Geanina Adina Salagean din Bucureşti, iar solistă a fost doamna Gabriela Iştoc Sîrbu din Bacău, soprană cu faimă internaţională.
Multe mulţumiri tuturor celor care s-au implicat în organizarea şi desfăşurarea acestor evenimente.