Calea Crucii cu tinerii din zona Bacău
Duminică, 10 martie 2024, tinerii din zona Bacău, însoțiți de preoții lor, au trăit un moment de comuniune, emoție și pace, însoțindu-l pe Isus pe drumul Crucii, pe dealul Calvarului din Sărata. Motto-ul a fost: „Dacă cineva vrea să vină după mine, să renunțe la sine, să-și ia crucea în fiecare zi şi să mă urmeze” (Lc 9,23).
Punctul de întâlnire a fost la Biserica Romano-Catolică „Sfântul Mihail” din Sărata.
De aici a început drumul emoțiilor. Emoție a fost să vezi mulțimea de tineri adunată la umbra Bisericii, renunțând la alte preocupări ale vârstei: TV, internet, plimbări, cu toții dorind să fie alături de Mântuitorul pe drumul Crucii.
A fost emoționant să vezi cum, din toate colțurile, de pe toate ulițele satului, veneau persoane de toate vârstele, alăturându-se grupului de tineri, deja numeros, parcurgând împreună un drum nu tocmai ușor.
Mărturia de credință a fost nu numai a părintelui Anton Tancău, responsabil cu tinerii din Decanatul de Bacău Centru, dar și a părintelui Iulian Gherghel, implicat în organizare, a preoților ce au însoțit grupurile de tineri din parohiile participante, dar și a mulțimii de copii, persoane consacrate, a tuturor, de toate vârstele, de la cei mici până la cei mai în vârstă, care uneori, din cauza drumului anevoios, cu greu reușeau să țină pasul în cântare sau rugăciune.
Întreaga creație a participat alături de cei aflați în rugăciune: soarele blând, păsările, natura, toate, invitându-te să meditezi intens asupra iubirii Domnului față de tine, dar și la propriul răspuns în fața iubirii lui Dumnezeu.
Implicarea tinerilor a arătat prețuirea și devotamentul față de cel care apără, revarsă ploaie de haruri peste fiecare participant, dar și peste cei care nu au reușit să ajungă din cauza suferinței.
Rugăciunile proclamate de tineri la fiecare stațiune i-au determinat pe cei prezenți să aprofundeze relația cu Dumnezeu, să dorească schimbarea în bine, renunțarea la rău.
Privind chipurile fiecăruia, în această zi a bucuriei, simțeai dorința de a depăși momentele grele, de a te schimba, de a te lăsa atins de iubirea lui Cristos și de a o duce mai departe celorlalți.
Emoție a fost să vezi cum la finalul drumului, pe vârful dealului, în jurul statuii lui Isus, expresiile de pe chipul tuturor mărturiseau bucuria de a fi împreună, și asemenea apostolilor, la schimbarea la față, să spună: „Ce bine ne simțim aici…”.
La final, părintele Anton Tancău a mulțumit părintelui paroh de la Sărata, Laurențiu Luca, pentru găzduire, dar și tuturor participanților, îndemnând pe fiecare să trăiască prin fapte iubirea și iertarea lui Dumnezeu.