You are currently viewing Centenar franciscan

Centenar franciscan

   Sâmbătă, 18 februarie 2023, la Biserica „Sfântul Nicolae” din Bacău a avut loc deschiderea Centenarului franciscan – 800 de ani de la redactarea Regulii și de la realizarea presepiului de la Greccio. La eveniment au participat mai multe fraternități terțiare din împrejurimi. Întâlnirea a început la ora 9.30 cu Adorație euharistică, după care a urmat o scurtă reflecție despre Centenar cu părintele Cristian Blăjuț, asistent spiritual național al Ordinului Franciscan Secular (OFS).

   Centenarul este împărțit în patru etape și celebrat timp de 4 ani. În acești patru ani jubiliari vom trăi: în 2024: primirea Stigmatelor care a avut loc în data de 17 septembrie 1224; în 2025: Cântarea Creaturilor; în 2026: moartea Sfântului Francisc.

  Acest timp al jubileului este un timp de bucurie și de har, care trebuie să reiasă din faptul că noi cei de astăzi să avem dorința de sfințenie și dorința de a trăi în spiritul evanghelic. 

   Francisc, foarte bun cunoscător al evangheliei, iubitor și doritor de a trăi evanghelia, a scris Regula de viață mai întâi fraților franciscani minori, aprobată de către papa Honoriu al III-lea și apoi terțiarilor (celor din lume), aprobată de papa Paul al VI-lea. Regula este aceasta: Să trăim Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos urmând exemplul Sfântului Francisc. Să trăim cu multă responsabilitate și să nu disprețuim harul lui Dumnezeu.

  Programul a continuat cu Sfânta Liturghie, la ora 11.30, prezidată de pr. Damian Pătrașcu, Ministru provincial, împreună cu pr. Cristian Blăjuț, asistent spiritual național OFS, pr. Gheorghe Pișta, pr. Eduard Imbrea și pr. Claudiu Ilieș, asistenți spirituali locali OFS.

   La cuvântul de învățătură, pr. Damian Pătrașcu ne-a ajutat să înțelegem că trebuie să ne convertim în fiecare zi, toată viața, să avem dorința de sfințenie, să trăim Evanghelia după exemplul sfântului Francisc. Convertirea înseamnă disciplină, ordine, regulă, care trebuie să se vadă în comportamentul nostru și așa cum Francisc s-a pus în slujba fraților săi, să-i ajutăm și noi mai mult pe aceia care suferă, căci în ei este prezent Cristos. Francisc a fost un alt Cristos, a trăit în trupul și sufletul său evanghelia. El a experimentat mai întâi urmarea lui Cristos, Evanghelia, apoi a scris o Regulă de viață care ne ajută să mergem spre mântuire.

  După Sfânta Liturghie a urmat o agapă frățească prilej de comuniune și bucurie.

  Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru lumina Duhului Sfânt cu care ne-a călăuzit în această zi specială și îl rugăm să ne mijlocească harul să trăim conștient Regula.

Pace și bine!