You are currently viewing Conferința: „Gândirea magică și formele sale actuale” organizată de Centrul Cultural Catolic din Iași – 16.05.2025

Gândirea magică și formele sale actuale

     Vineri, 16 mai, în Aula „Pr. Ștefan Erdeș” a parohiei romano-catolice „Sfântul Nicolae”, la ora 19.00, a avut loc conferința: „Gândirea magică și formele sale actuale” organizată de Centrul Cultural Catolic din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași. Invitat special la această activitate a fost dr. Ernest Valea, iar moderator a fost pr. dr. Iulian Gabriel Robu, reprezentant al Centrului Cultural Catolic din Iaşi.

     Activitatea a început cu salutul adresat de gazda întâlnirii, pr. Benone Lucaci, paroh și decan de Bacău-Centru, invitaților dar și participanților, prezenți în număr mare, dorind să clarifice noțiuni cu privire la superstiții, astrologie și diverse metode de ghicire a viitorului.

     Într-o atmosferă destinsă și distinsă, pr. dr. Iulian Gabriel Robu a prezentat persoana domnului dr. Ernest Valea dar și tematica propusă de invitat.

Provocând auditoriul prin exemple concrete, interlocutorul a transmis criterii de discernământ cu privire la o trăire a credinței în lumea gândirii magice și a formelor sale actuale.

      De asemenea, a prezentat ceea ce reprezintă superstiția, care sunt cauzele apariției sale, faptul că toate superstițiile prezintă legi. Prezentând că aceste forme și au rădăcinile în credința divinităților păgâne, a zeilor lumii antice, a accentuat faptul că aceste forme de gândire (superstiția, magia, spiritismul) sunt împotriva credinței creștine. Dumnezeu a creat lumea și o susține prin harul său.  

    Formele magiei creează dependență iar efectele ei au consecințe pe o durată îndelungată de timp.

     O altă formă a gândirii magice o reprezintă astrologia, a faptului că viața omului este prezisă de la naștere prin constelații, și această gândire fiind împotriva credinței, a încrederii în Dumnezeu.  

      În ultima parte a conferinței, domnul profesor a răspuns interpelărilor venite din partea auditoriului, ajutându-i pe participanți în clarificarea unor situații pline de sensibilitate cu privire la formele de superstiții și a efectelor lor în viața omului, îndemnându-i pe cei care au anumite influențe de încredere în aceste forme, într-un mod sau altul, să renunțe la ele, să practice credința, să participe la sfintele sacramente, la un dialog continuu cu duhovnicul, la lectura Cuvântului lui Dumnezeu.

     Pr. dr. Iulian Gabriel Robu a accentuat că acolo unde scade credința, crește superstiția și că acolo unde scade frica de Dumnezeu, omul este năpădit de multe frici, temeri.

       La sfârșitul activității, părintele Benone Lucaci, paroh și decan de Bacău centru, a mulțumit părintelui Iulian Gabriel Robu, reprezentant al Centrului Cultural, invitatului special, pr. dr. Ernest Valea, dar și auditoriului pentru disponibilitatea participării la acest momente de împărtășire.

                                                                                               prof. Loredana Cojan