You are currently viewing De ce copiii trebuie să vină la liturghie cu părinții?

De ce copiii trebuie să vină la liturghie cu părinții?

Pr. Iulian Echert

   Ce s-ar întâmpla dacă nu ar participa la liturghie copiii? Ar trebui să insistați ca părinți? Nu există un pericol că dacă vor fi forțați, participarea la liturghie ar lăsa un gust amar și va fi marcată de resentimente, ceea ce va duce în cele din urmă la abandonul Bisericii?

   Da, este un pericol. Dar așa cum știu toți părinții, nimic nu este ușor când vine vorba de creșterea și educarea copiilor. A crește un copil se asemenea mai mult cu navigarea printr-o strâmtoare îngustă decât cu succesul garantat. Copiii au liberul arbitru, iar ceea ce pot face părinții este să le arate cât de minunat este acest dar al libertății și cum poate fi folosit bine.

   Când copiii participă la liturghie, ei sunt în prezența lui Cristos. Chiar și atunci când refuză sacramentele, ei sunt acolo, în biserică, iar acest fapt cântărește foarte mult. Este posibil să fie ignorat Isus și să fie ridicate bariere, dar în același timp este posibil ca Duhul Sfânt să lucreze încet în inima copiilor, turnând fundația pentru o credință puternică și matură.

   Când copiii participă la liturghie, ei ascultă cuvântul lui Dumnezeu și aduc laude Tatălui. Aceste cuvinte rămân întipărite și îi vor însoți pentru totdeauna pe copii. Cuvintele sunt puternice, mai ales acele cuvinte potrivite care se însămânţează în mintea celor mic. Acestea pot înflori în momentele cele mai neașteptate, dar mai întâi trebuie sădite, iar părinții aici au o misiune deosebită.

   Când copiii participă la liturghie, ei descoperă faptul că acea comuniune a sfinților pe care o mărturisim în Crez este un eveniment real, că oameni tineri, bătrâni, bogați, săraci, sănătoși, cu dizabilități, buni, răi, plictisiți, sinceri, toți sunt uniți în slujirea și preamărirea lui Dumnezeu. Religia nu este numai pentru nu anumit tip de persoană – pur și simplu, este pentru toată lumea!

   Nu este bine ca liturghia să fie transformată în ceva punitiv sau să fie marcată de mânie, ci din contra, liturghia trebuie să fie un spațiu comun al familiei, un eveniment ce face parte din viața familiei. Copiii nu pot să fie forțați să aibă o relație cu Dumnezeu. Dumnezeu însuși nu forțează pe nimeni. El invită. De aceea, părinții au deosebita misiune de a prezenta această invitație copiilor lor.

Ce pot face părinții pentru a face cunoscut pe Dumnezeu care poate fi întâlnit la Sfânta Liturghie?

  1. Fiți consistenți! – în fiecare duminică, ambii părinți să participe cu copiii la litughie;
  2. Fiți pozitivi în ceea ce privețte Dumnezeu, liturghia, rugăciune și Biserica!
  3. Parohia să nu fie un loc străin! – cunoașteți păstorul comunității și activitățile desfășurate la parohie;
  4. Puneți copiii în prezența lui Dumnezeu!– oferiți câteva clipe copiilor, înainte de a intra în biserică, să conștientizeze faptul că intră într-un spațiu sfânt.
  5. Explicați ce se întâmplă la altar! – încurajați să răspundă la liturghie împreună cu dumneavoastră;
  6. După liturghie, apreciați comportamentul frumos și exemplar al copiilor, iar dacă s-a petrecut un eveniment neplăcut, atunci arătați că este timp pentru îmbunătățire!