Cititorul întreabă, preotul răspunde
Întrebare
De ce postul Paștelui durează 46 de zile și nu 40, adică se adaugă și zilele de duminică? În Biblie există numeroase exemple (cel puțin zece) cu simbolistica numărului 40, cea mai elocventă fiind cele 40 de zile petrecute de Isus în deșert, asociate cu Postul Mare. În absolut toate situațiile este vorba fix de numărul 40, fără să se adauge zilele de sabat sau de duminică. (EB)
Răspuns:
Răspunsul ne duce înapoi în primele zile ale Bisericii. Ucenicii lui Cristos, evrei, au crescut cu ideea că Sabatul – ziua închinării și odihnei – a fost sâmbătă, ziua a șaptea a săptămânii de la relatarea despre creație din Geneză, unde spune că Dumnezeu s-a odihnit în a șaptea zi.
Cristos a înviat din morți duminica, prima zi a săptămânii, iar primii creștini, începând cu apostolii, au văzut învierea lui Cristos ca o nouă creație și astfel au transferat ziua de odihnă și închinare pentru duminică.
Deoarece toate duminicile erau zile pentru a sărbători învierea lui Cristos, creștinilor le era interzis să facă forme de penitență în acele zile. De aceea, când Biserica a extins perioada de post și rugăciune în pregătirea pentru Paște de la câteva zile la 40 de zile, duminica nu a putut fi inclusă.
Astfel, pentru ca postul să includă 40 de zile în care ar putea să apară postul, acesta trebuia să se extindă la șase săptămâni întregi (cu șase zile de post în fiecare săptămână) plus 4 zile suplimentare: miercurea cenușii, joi, vineri și sâmbătă care o urmează. Reiese astfel: 6 săptămâni x 6 zile, plus 4 zile. Așa ajungem la cele 40 de zile ale Postului Mare!