You are currently viewing Mandatul ministranților – 26 iunie

Mandatul ministranților!

   Duminică, 26 iunie, în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 12.00, a avut loc în comunitatea noastră un moment deosebit: au fost instituiţi oficial noi ministranţi, care au ales această slujire, dar și reînnoirea dorinţei de a sluji la altar a tuturor ministranților.
  Preoţii responsabili i-au încurajat pe ministranţi în slujirea lor, aducându-le aminte nu doar că trebuie să fie mai buni, mai cuminţi, adică exemple pozitive pentru ceilalţi copii, ci şi că trebuie să se gândească şi la faptul că, peste ani, unii dintre ei ar putea la rândul lor să răspundă chemării de a fi preot. Preoţii i-au încurajat că mulţi seminarişti se roagă pentru ei pentru a avea curajul să răspundă la chemarea de a păşi pe drumul către sfânta Preoţie.
   Noilor slujitori ai altarului şi ai marii familii a lui Dumnezeu, care este Biserica, le urăm mult succes şi statornicie în angajamentul pe care şi l-au luat. Îi mulţumim bunului Dumnezeu pentru aceste clipe înălţătoare, felicitându-i totodată pe ministranţi pentru alegerea lor nobilă de a fi cât mai aproape de Isus şi de sfântul său altar, cât şi pe părinţii lor care trebuie să-i îndrume şi să-i susţină în slujirea la care s-au angajat.

Ce este un ministrant?

   Ministrantul este un copil sau un tânăr care ajută preotul la sfânta Liturghie şi la alte celebrări liturgice. El trebuie să fie cuminte, ascultător, respectuos, gata să dea o mână de ajutor, isteţ şi bun la învăţătură. Trebuie să fie disponibil, adică să fie prezent la sfânta Liturghie sau când i se cere să facă altceva, să fie atent când este la altar şi să participe activ atunci când ministrează.
   La Pelerinajul European al Ministranţilor din 2 august 2006, Sfântul Părinte spunea: „Voi sunteţi foarte aproape de Isus prezent în Euharistie, în celebrarea sfintei Liturghii, iar ea este cel mai mare semn al prieteniei sale pentru fiecare dintre noi. Nu-l daţi uitării! Şi de aceea vă cer: nu vă obişnuiţi cu acest dar, ca să nu devină pentru voi un fel de obişnuinţă (de rutină); descoperiţi în fiecare zi, din nou, că acolo se împlineşte ceva cu totul măreţ, că Dumnezeul cel viu este în mijlocul nostru şi că puteţi să-i fiţi foarte aproape şi să împliniţi slujirea voastră, astfel încât misterul său să fie celebrat şi să ajungă la sufletele oamenilor”. Tot în această cateheză Sfântul Părinte prezenta misiunea fiecărui creştin, deci şi a fiecărui ministrant: „Prin puterea Duhului Sfânt, încercaţi să-l duceţi pe Isus tocmai acelor persoane care sunt neglijate, care nu sunt foarte iubite, care au probleme. Tocmai acolo, cu puterea Duhului Sfânt, trebuie să-l purtaţi pe Isus. Astfel, acea pâine pe care o vedeţi frântă pe altar, va fi împărţită mai departe”.

Isus să le fie cel mai bun prieten pentru acești copii!