Misiuni populare
În perioada 1-5 martie 2023, au avut loc misiuni populare în Parohia „Sfântul Nicolae”, Bacău. Aceste zile pline de har s-au dorit a fi o pregătire pentru celebrarea Învierii Domnului. Tema acestor misiuni a fost: „Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea”. Predicile tematice au fost ținute de Pr. Marius Taloș SJ, Președintele „Serviciului Iezuiților pentru refugiați” din România.
Miercuri seara la ora 18.00 a avut loc deschidea acestor misiuni. Această seară a început cu Sfântul Rozariu și Calea Sfintei Cruci, iar la ora 18.00 a fost celebrată Sfânta Liturghie animată de Comunitatea Magnificat. La Calea Sfintei Cruci au fost implicate grupurile: Acțiunea Catolică, familiile tinere, feciorii de biserică, comunitatea Magnificat, persoanele consacrate, grupul terezinelor, terțiari și scout.
La predica de miercuri, părintele predicator ne-a vorbit despre semnul lui Iona și ne-a vorbit despre diferența dintre semne și semnale. Ele sunt universale și impersonale. Se adresează tuturor, dar nu ține cont în mod personale. În schimb, mântuitorul ne oferă semnul lui Iona care ne vorbește inimii. Începutul misiunilor populare este acela de a ne asuma acest semn mântuitor. Părintele ne-a vorbit de cele 7 opriri: din mișcare, din vorbire, din gânduri învolburate, din păcat, de la zgomotul lumii, oprirea în rugăciune, oprirea de a pregusta misterul pascal.
Joi, la 9.30, a început cateheza comunitară unde au participat aproximativ 70 de persoane. La această cateheză părintele ne-a propus exerciții de constientizare pentru postul mare, plecând de la verstul: „Domnul Dumnezeu l-a plăsmuit pe om din ţărâna pământului şi i-a suflat in nării suflare de viaţă şi omul a devenit fiinţă vie” (Gen 2,7). După această cateheză au urmat întâlnirile pe grupuri, prânzul, coronița Divinei Îndurări, Lectio Divina, rozariu, adorație și Sfânta Liturghie de seară care a fost animată de corul mare al parohiei noastre. La predica de joi seară, părintele predicator ne-a învățat ce să cerem de la Dumnezeu. Ce anume cerem? Nu cereți lucruri mici, ci totul. Cerem noi cu adevărat ceea ce iubim cu adevărat? Iubiți și o să primiți ceea ce iubiți! Să cerem cu inimă curată și fără dorințe ascunse. De la Dumnezeu nu cerem ceva, ci pe el însuși. Pe Dumnezeu nu trebuie să-l inventăm, ci să-l descoperim prin rugăciune. Dacă nu-l căutăm pe El în toate lucrurile, nu-l vom găsi nicăieri. De asemenea, ne-a vorbit despre Kirk Douglas Kilgour, care a avut o carieră deosebită de voleibalist în Italia. La 8 ianuarie 1976 în urma unui accident a rămas imobilizat într-un scaun cu rotile. La 11 februarie 2000, cu ocazia jubileului bolnavilor, la Roma, a recitat o poezie compusă de el, în faţa papei Ioan Paul al II-lea: „I-am cerut lui Dumnezeu să mă facă puternic pentru a desfăşura proiecte grandioase, iar el m-a lăsat slab pentru a mă păstra în umilinţă. I-am cerut lui Dumnezeu să-mi dea sănătate, pentru a realiza lucruri măreţe: el mi-a dat durerea, pentru a o înţelege mai bine. I-am cerut bogăţia pentru a avea totul, iar el m-a lăsat sărac pentru a nu fi egoist. I-am cerut puterea pentru ca oamenii să aibă nevoie de mine, iar el mi-a dat umilirea pentru ca eu să am nevoie de ei. I-am cerut lui Dumnezeu totul pentru a mă bucura de viaţă, iar el mi-a lăsat viaţa pentru ca eu să mă bucur de toate. Doamne, nu am primit nimic din tot ceea ce am cerut, dar totuşi mi-ai dat tot ceea ce aveam nevoie, şi asta aproape împotriva voinţei mele. Rugăciunile pe care nu le-am făcut mi-au fost ascultate. Fii lăudat o Domnul meu: între toţi oamenii nimeni nu are ce am eu!”
Cateheza de vineri dimineață s-a concentrat pe exerciții de conștientizare asupra corpului nostru: o unitate din trup și suflet (Gaudium et Spes 14); prezență, vizibilitate, realitate spațio-temporală; limbaj verbal și non-verbal; o parabolă care ne povestește viața; prieten și Dușman, depinde cum îl tratăm; miracol care cântă misterul pe „harpa cu 10 coarde”; rugăciune: cu mâinile întinse corpul desenează o cruce. In sinteză, corpul este un Dar de ocrotit (vigilență), de îngrijit (împotriva „veninurilor” care-l intoxică), de acceptat (deschidere universală) și dăruit (ofertoriu). Programul a continuat cu exerciții de conștientizare pe grupe. După masa de prânz, ne-am rugat Coronița Divinei Îndurări, am participat la Lectio Divina, Rozariu, Calea Sfintei Cruci. Programul s-a încheiat cu Sfânta Liturghie celebrată pe PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, iar animarea a fost susținută de tinerii parohiei noastre. Cuvântul de învățătură a scos în evidență iubirea Fiului în planul mântuitor. Iubirea adevărată o simțim atunci când ne doare. Crucea este o iubire ce ne îmbrățișează pe toți. Putem vedea iubirea atunci când suferim?
Sâmbătă am continuat cu cateheza despre exercițiile de conștientizare, având ca punct de plecare stilul de viață meditativ ce ne este propus în Cartea Psalmilor: „Opriți-vă și cunoașteți ca eu sunt Domnul!” (Ps 46,8). Părintele Marius Taloș ne-a vorbit despre stațiunile din viața noastră: opriți-vă și observați, opriți-vă și ascultați, oprește-te și salutați, opriți-vă și savurați, opriți-vă și mulțumiți, opriți-vă și oferiți. De asemenea, ne-a oferit câteva sfaturi: Doar astăzi voi încerca să trăiesc ziua fără să vreau să rezolv toate problemele vieții mele deodată. Doar astăzi voi avea grijă de aspectul meu: mă voi îmbrăca sobru, nu voi ridica vocea, voi fi politicos în maniere, nu voi critica pe nimeni, nu voi încerca să îmbunătățesc sau să disciplinez pe nimeni în afară de mine. Doar astăzi voi fi fericit cu certitudinea că am fost creat pentru a fi fericit nu doar în cealaltă lume, ci și în aceasta.
După programul obișnuit din program, la Sfânta Liturghie de seară, animată de copiii din parohia noastră, părintele predicator, adaptând predica pentru copii, ne-a făcut conștienți că evanghelia se realizează fix în momentul acesta. Evanghelia nu trebuie doar citită, ci și conștientizată și trăită.
Misiunile populare s-au încheiat duminică la Sfânta Liturghie de la 10.30. La sfârșitul acesteia, părintele Benone Lucaci, paroh și decan de Bacău, a mulțumit pentru participarea activă a credincioșilor la aceste misiuni, a mulțumit tuturor persoanelor care s-au implicat în organizare, grupurilor din parohia noastră care au animat Sfintele Liturghii, dar și părintelui predicator care a fost ca un ghid în aceste zile pline de har.
Post binecuvântat în continuare!
Pr. Richardo-Dominic Baciu