Prima Sfântă Împărtășanie - Bucurie și misiune pentru părinți și copii
Alături de sacramentele Botezului și Mirului, Euharistia este un sacrament al inițierii creștine, deoarece prin aceste trei sacramente devenim membrii deplini ai Bisericii, Poporul lui Dumnezeu. Primim Euharistia pentru prima dată în momentul frumoasei sărbători a Primei Sfinte Împărtășanii, o celebrare care cu siguranță stârnește emoție în sufletului fiecărui creștin, atât a copilului care se pregătește pentru acest sacrament, cât și a părinților și a întregii comunități. Euharistia este Trupul și Sângele, Sufletul și Dumnezeirea lui Isus Cristos, prezent în mod real sub chipul pâinii și al vinului de pe altar. Pentru noi catolicii, nimic nu este mai măreț și mai minunat decât această ocazie minunată să-l primim pe Isus în Euharistie la Sfânta Liturghie. De aceea, nu trebuie să o tratăm cu superficialitate sau ca pe ceva care este obligatoriu sau forțat. Prima Sfântă Împărtășanie este o bucurie și o misiune atât pentru părinți, cât și pentru copii.
Pregătirea în parohia noastră pentru această sărbătoare a început din luna februarie. De-a lungul săptămânilor, copiii au învățat catehismul, rugăciunile și importanța sacramentului Euharistiei. Dar această aprofundare și pregătire nu se încheie cu ziua Primei Sfinte Împărtășanii, ci continuă în viața de zi cu zi, de aceea părinții sunt chemați să fie „apostoli” pentru copiii lor și să-i ajute să crească armonios în credință. Așadar la ce misiune sunt chemați părinții și copiii?
- Mergem împreună la Sfânta Liturghie duminica
În fiecare săptămână, întâlnirea cu Isus în ziua Domnului se cuvine să ocupe primul loc în viața de familie. Părinții sunt chemați ca prin pilda vieții lor să dea mărturie copiilor și să-i învețe cât de frumos, important și special este să-l primești pe Isus în Euharistie. Să nu fim „prea ocupați”, să ne lăsăm atrași de alte activități, pregătiri sau sporturi și să ne neglijăm liturghia de duminică. Dacă trăim viața de credință fără liturghie e ca și cum am crește o floare fără apă. Un copil, după ce a luat Prima Sfântă Împărtășanie, a mers odată la spovadă și a mărturisit că nu s-a mai spovedit de un an de zile. La întrebarea preotului: „De ce așa de mult timp?”, copilul a început să plângă. Preotul l-a ajutat să se liniștească, iar copilul a răspuns: „Pentru că părinții nu au mers deloc la biserică”. Avem o misiune de îndeplinit și o datorie față de copii să-i creștem în credință și să le dăm un exemplu bun.
- Explicăm prezența lui Isus în Euharistie
Atunci când copilul pune întrebări, acesta este dornic să cunoască și să învețe. Dacă într-o zi copilul dumneavoastră vă întreabă ce primiți în Euharistie, să nu spuneți „pâine și vin”, ci „Trupul și Sângele Domnului”; prin acest răspuns ajutați copilul să înțeleagă că acest sacrament nu este un simbol sau un semn, ci Isus însuși prezent în mijlocul nostru.
- Grija față de Prima Sfântă Împărtășanie
Momentul de întâlnire cu Isus în Euharistie întotdeauna este o sărbătoare, mai ales când este vorba despre Prima Sfântă Împărtășanie. Însă suntem chemați să fim moderați și plini de grijă față de această bucurie a copiilor. Cu siguranță, vor fi cadouri, haine frumoase și multe surprize pentru copiii care îl primesc pe Isus pentru prima dată, însă în aceste momente este bine să le fie amintit copiilor că toate aceste lucruri frumoase și fericire ce li se întâmplă se datorează întâlnirii lor cu Isus pentru prima dată în Euharistie.
- Să primim Sfânta Împărtășanie cu credință și devotament
Cu cât exersăm mai mult, cu atât mai siguri vom fi pe noi înșine atunci când îl vom primi pe Isus în Împărtășanie. Procesiunea, modul în care mergem spre altar să ne împărtășim, toate gesturile noastre sunt importante pentru că arată credința noastră în Isus Cristos. Mâinile împreunate arată încrederea în Dumnezeu, iar atunci când vine rândul să ne împărtășim să facem o mică plecăciune a capului – acesta este semnul nostru de reverență, de respect față de Isus. Când preotul spune „Trupul lui Cristos”, spunem „Amin” și deschidem gura cu atenție și delicatețe, astfel încât să putem primi ostia consacrată. Nu este obligatoriu să facem semnul sfintei Cruci după ce am primit Împărtășania, pentru că acea plecăciune din cap, pe care deja am făcut-o, este semnul devotamentului nostru. Copiii învață cel mai bine prin exemplu, așadar atunci când participă la sfânta Liturghie să-i ajutăm să vadă cu ochii lor cum trebuie să procedeze ca să primească sfânta Împărtășanie cu respect și demnitate.
- Rugăciunea de laudă și mulțumire
Sfântul Pius al X-lea spunea că sfânta Împărtășanie este „cea mai scurtă și sigură cale spre cer”. Așadar, nu numai să primim sfânta Împărtășanie în fiecare zi, dar de fiecare dată când îl primim pe Isus să aducem laudă și mulțumire lui Dumnezeu pentru marele dar pe care ni l-a oferit, pe Isus. Putem să spunem o rugăciune, dar mai mult decât atât, în faptele noastre de zi cu zi să arătăm celorlalți că noi suntem prietenii lui Isus și că trăim evanghelia.
Prima Sfânta Împărtășanie, ca de altfel, fiecare Împărtășire cu Trupul și Sângele lui Isus Cristos este o sărbătoare extraordinară. Să fim fericiți pentru că avem un Dumnezeu care ne iubește și dorește să stea cu noi întotdeauna. De aceea, să ne bucurăm și să fim atenți la misiunea pe care ne-a încredințat-o Dumnezeu, să fim semne ale iubirii sale în lume.