Săptămâna Sfântă: Idei pentru familii
Încă din primele veacuri ale creștinității, săptămâna, care începe cu Duminica Floriilor și se încheie cu apusul din Duminica Paștelui, a fost văzută ca o perioadă sfântă, un timp sacru pentru că amintește de pătimirea, moartea și învierea lui Isus Cristos. Dar cum pot familiile, mai ales familiile cu copii mici să marcheze acest timp deosebit, astfel încât cei mici să pătrundă cu mintea lor, marele mister al credinței noastre, și anume crucea și învierea lui Isus Cristos. Iată câteva idei pline de credințe ca să ne „sfințim” în Săptămâna Sfântă.
Duminica Floriilor
Începeți Săptămâna Sfântă cu participarea la Sfânta Liturghie. Ramurile purtate în mâini amintesc de intrarea triumfală a lui Isus în Ierusalim, iar fiind sfințite de către preot, ele ne unesc și mai mult cu poporul care l-a primit pe Isus în Cetatea lui David. Sărbătoarea poate să continue și acasă:
- Așezați o mică statuie a lui Isus în mijlocul mesei, când luați cina;
- Puneți la loc de cinste ramurile sfințite – ele sunt de folos familiei, împărțind binecuvântare și ocrotire.
Lunea, Marțea și Miercurea Sfântă
- Faceți curățenie în casă: gândiți „curățenia de primăvară” ca o rugăciune de pregătire pentru Paște. Așa cum trebuie să ne pregătim sufletele să-l primească pe Domnul și casele noastre trebuie să fie curate pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului.
- Cumpărați un crin: aceste flori albe amintesc de înviere. Lăsați copilul dumneavoastră să aleagă unul pentru familie și unul pentru cineva care are nevoie de o „veste bună”.
- Vopsiți ouă: ouăle vopsite cu roșu sunt un simbol al noii vieți care vine cu Învierea. Transformați această activitate într-una religioasă, ajutându-i pe copii să scrie „Cristos a înviat”, „Aleluia” sau „Isus te iubește” pe ouă înainte ca acestea să fie vopsite.
Joia Sfântă
Este ziua în care ne amintim de Cina cea de Taină a lui Isus, când Domnul a spălat picioarele discipolilor și a instituit sacramentele Euharistiei și Preoției. Iată câteva idei ca să celebrăm această zi deosebită:
- Mergeți la Sfânta Liturghie: liturgia din seara Joii Sfinte marchează începutul pătimirii lui Isus, a morții și învierii sale. La sfârșitul liturghiei, să vă alăturați adorației euharistice.
- Ajutați pe cineva: faceți ceva deosebit pentru cineva în nevoie.
- O cină deosebită: dacă aveți posibilitatea, organizați o cină cu prietenii sau cu familia și asigurați-vă că citiți și pasajul evanghelic despre Cina cea de Taină.
- Discutați: Euharistia este sacramentul central al credinței noastre. Discutați despre credință și despre prezența reală a lui Isus înviat în Sfânta Împărtășanie. Cum ne schimbă viața această întâlnire cu Isus?
Vinerea Sfântă
Această zi comemorează crucificarea, moartea și înmormântarea lui Isus. Este una din cele mai solemne și dureroase zile din calendarul Bisericii:
- Participați la celebrările de la biserică: acestea includ citirea Pătimirii lui Isus, Adorarea Crucii, rugăciuni speciale și Sfânta Împărtășanie.
- Fiți în rugăciune între orele 12 și 15.
- Urmați exemplul lui Isus și iertați pe cei care v-au supărat.
- Discutați: Moartea lui Isus pe cruce nu este o jertfă obișnuită – el a murit ca să ne ierte păcatele și să ne deschidă cerul spre viața cea veșnică. Cu toții vom fi alături de Isus în veșnicie!
Sâmbăta Sfântă
Această zi comemorează timpul petrecut de Isus în mormânt. Este o zi a medității și liniștii. Este și ultima zi de pregătire pentru Paște.
- Invitați prieteni, membrii de familiei sau vecini, mai ales cei care stau departe de Biserică, să vină la liturghia Învierii, în noaptea de Paști.
- Oferiți-vă timpul să ajutați la pregătirea bisericii parohiale.
- Fiți cu sufletul curat: se apropie marea minune a Învierii!
Duminica Învierii
Sărbătoriți învierea lui Isus prin participarea la Liturghie, cântând din toată inima Gloria, Aleluia și toate celelalte cântece! Este o mare sărbătoare și fiți siguri că dacă veți trăi altfel Săptămâna Sfântă, Duminica Învierii va fi deosebită!
Cristos a înviat!